Keep blues alive

Ηλίας Ζάικος, Ζωρζ Πιλαλί, Τζώνυ Βαβούρας και Σίμος Κοκαβέσης μιλούν με αφορμή το Blues Rock Festival στο Κύτταρο

Τέσσερα από τα πιο προβεβλημένα ονόματα της ελληνικής μπλουζ-ροκ σκηνής ενώνουν αύριο, Παρασκευή 7 Απριλίου, τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο του Blues Rock Festival που φιλοξενείται στο Κύτταρο. Blues Wire, Ζωρζ Πιλαλί & Soufra Band, Vavoura Band και Simos Kokavesis & Co θα ανέβουν στη σκηνή για να μας ταξιδέψουν σε τζαζ-ροκ μονοπάτια, σε μία τετράωρη διαδρομή κατά την οποία θα ακούσουμε τραγούδια από τις προσωπικές τους δουλειές, αλλά και διαχρονικά κομμάτια τρίτων καλλιτεχνών που έχουμε αγαπήσει.

Ενόψει της κοινής τους εμφάνισης, ο Ηλίας Ζάικος των Blues Wire, o Ζωρζ Πιλαλί, ο Τζώνυ Βαβούρας και Σίμος Κοκαβέσης μιλούν για το φεστιβάλ, τα μπλουζ στην Ελλάδα, την έως τώρα πορεία τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Εμφανίζεστε για πρώτη φορά μαζί στο Blues Rock Festival του Κυττάρου. Τι θα μας παρουσιάσετε;

Ηλίας Ζάικος: Τη μουσική που παίζουμε. Δεν έχουμε κάποια στάνταρ λίστα, κάποια είναι πάνω-κάτω σταθερά απο το ρεπερτόριο του μπλουζ, άλλα έρχονται απο το παρελθόν, μερικά γενιούνται στο πάλκο…
Ζωρζ Πιλαλί: Στο Φεστιβάλ του Κύτταρου εμφανιζόμεθα ομού για πρώτη ίσως και τελευταίαν φοράν οι πλέον εκκεντρικές φυσιογνωμίες της ελληνικής μπλουζ σκηνής μη εξαιρουμένων και των εκλιπόντων αυτής.
Τζώνυ Βαβούρας: Κυρίως δική μας δουλειά. Κλείνουμε φέτος 40 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ελληνική ροκ σκηνή! Το φεστιβάλ αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, γιατί κάναμε τα πρώτα βήματά μας σαν συγκρότημα από το Κύτταρο.
Σίμος Κοκαβέσης: Εμείς σαν Simos Κokavesis & Co. (Κυριάκος Δαρίβας στα ντραμς και Μανώλης Δελώτης στο μπάσο), θα παρουσιάσουμε original υλικό από την καινούργια μας δουλειά που ετοιμάζουμε αυτόν το καιρό και αγαπημένες (μας) διασκευές. Σίγουρα θα παίξουμε Rory Gallagher! Το πρόγραμμα της βραδιάς είμαι σίγουρος πως θα διαμορφώνεται ως την τελευταία στιγμή, καθώς παίζουμε τακτικά τον τελευταίο καιρό και έχουμε ένα μεγάλο ρεπερτόριο για να διαλέξουμε.

Ηλία, μου είχες πει σε παλαιότερη συνέντευξη ότι τα μπλουζ δεν υπήρξαν ποτέ μόδα στην Ελλάδα. Τι νομίζεις ότι φταίει για αυτό;

Ηλίας Ζάικος: Ποτέ και πουθενά δεν υπήρξαν μόδα με τη γνωστή έννοια του όρου. Η μουσική και τα μουσικά ρεύματα είναι κύματα και ακολουθούν τις επιταγές του ανέμου. Κάποιες φορές παρουσιάζονται κάποιοι πρωτόφαντα ταλαντούχοι και με την ορμή τους αλλάζουν στιγμιαία τη ροή, αλλά πάντα “what goes up must come down”. Γέλιο και δάκρυ, πόνος και χαρά…

Φέτος κλείνουμε 100 χρόνια από τη γέννηση του θρύλου των μπλουζ, Τζον Λι Χούκερ. Ποιους ξεχωρίζεις ως άξιους συνεχιστές του έργου του από τη νέα γενιά; Ποιους Έλληνες μπλουζίστες ξεχωρίζεις;

Ηλίας Ζάικος: Υπάρχουν πολλοί από νεότερες γενιές που μου αρέσουν ιδιαίτερα, κάποιοι είναι και πιο κοντά στη μουσική αισθητική του Χούκερ… Ότις Τέιλορ, Άλβιν Χαρτ, Ρίτσαρντ Τζόνστον είναι μόνο λίγα ονόματα από σπουδαίους νεότερους καλλιτέχνες. Τους αγαπώ και τους σέβομαι όλους, χαίρομαι αφάνταστα όταν βλέπω κι ακούω συντοπίτες μου να καταφέρνουν να βρίσκονται στο πάλκο και να παίζουν τα μπλουζ που αγαπάμε.

Έχεις συνδυάσει τα μπλουζ με το ρεμπέτικο. Ποια θεωρείς ότι είναι τα σημαντικότερα κοινά στοιχεία των δύο μουσικών ειδών και ποιες οι πιο χτυπητές διαφορές;

Ζωρζ Πιλαλί: Όσον αφορά τις μουσικές φόρμες, υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ των. Κατά έναν τρόπο το κοινόν αίσθημα και ο κοινός τρόπος έκφρασης είναι που ακούγονται οικείες.

Το λαϊκό τραγούδι πίστας που έχεις σατιρίσει έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της κρίσης. Πιστεύεις ότι τελικά μπορεί να διαμορφωθεί κάτι πιο ποιοτικό (στο μέτωπο της ελληνικής μουσικής) εξαιτίας όλου αυτού που ζούμε τα τελευταία χρόνια;

Ζωρζ Πιλαλί: Λυπούμαι πολύ για την εν λογω έκπτωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας. Νομίζω ότι θα ξεπεραστεί όταν θα ανακάμψουμε οικονομικά ως λαός και ως χώρα.

Πώς νιώθεις που επιστρέφεις για μία ακόμη φορά στο Κύτταρο, στο πλαίσιο του Blues Rock Festival;

Τζώνυ Βαβούρας: Πάντα νιώθω συγκίνηση και δέος όποτε βρίσκομαι στο Κύτταρο, είτε ως θεατής είτε ως performer.

40 χρόνια Vavoura Band. Πες μας την καλύτερη και τη χειρότερη στιγμή σας.

Τζώνυ Βαβούρας: Οι αναμνήσεις μου είναι μόνο καλές και πάρα πολλές για να ξεχωρίσω μια συγκεκριμένη. Όσο για κακές στιγμές, δεν θυμάμαι κάτι σοβαρό που θα άξιζε να αναφέρω.

Τα τραγούδια ποιων καλλιτεχνών προτιμάς να ερμηνεύεις; Και ποια είναι τα πιο δύσκολα -στην κιθάρα- για εσένα;

Σίμος Κοκαβέσης: Μου αρέσει πάρα πολύ ο ήχος των power rock trio, που βασίζονται στην κιθάρα, αρχής γενομένης απ’ τους Jimi Hendrix Experience, Cream, Rory Gallagher, φτάνοντας ως τους ZZ Top, Robin Trower, Stevie Ray Vaughan και πάει λέγοντας! Αυτό είναι και το ρεπερτόριο που με ελκύει πιο πολύ.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν εύκολα τραγούδια για να παίξει κάποιος. Όλα μου φαίνονται δύσκολα, άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο, και όλα έχουν μυστικά που κρύβουν μέσα τους. Ίσως κάποια να είναι πιο απλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και πιο εύκολα να τα παίξεις και να τα ερμηνεύσεις σωστά. Αυτή είναι και η διαρκής πρόκληση για μένα, να βρίσκομαι στο ίδιο επίπεδο και τεχνικά και ερμηνευτικά, με τη μουσική που αγαπώ και υπηρετώ.

Αρκετοί νέοι Έλληνες μουσικοί που έχουν στραφεί σε παλαιότερα είδη μουσικής, δίνουν περισσότερη έμφαση πχ. στο σουίνγκ, προσπερνώντας τα μπλουζ. Γιατί νομίζεις ότι γίνεται αυτό;

Σίμος Κοκαβέσης: Το μπλουζ είναι μια πολύ συγκεκριμένη και κατά κάποιο τρόπο περιορισμένη φόρμα μουσικής, που εμπεριέχει τον σουίνγκ ρυθμό μεν, αλλά έχει και όρια αρμονικά και ερμηνευτικά.

H μουσική σουίνγκ από την άλλη πλευρά έχει πολλές περισσότερες εφαρμογές και στην ελληνική μουσική αλλά και στο παγκόσμιο ρεπερτόριο. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος. Θα ήθελα όμως να πω ότι υπάρχουν και πολλοί νέοι Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολούνται με την μπλουζ μουσική και κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε σε καθένα από τα υπόλοιπα συμμετέχοντα σχήματα;

Ηλίας Ζάικος: Χαρά είναι να μοιραζόμαστε τη σκηνή με αδέλφια που παίζουν μουσική που αγαπάμε, όλα είναι κατάλληλα για όλους!
Ζωρζ Πιλαλί: Αφιερώνω σε όλους το τραγούδι «Funky sync time».

Τζώνυ Βαβούρας: Το τραγούδι του Johnny Winter, “Still alive and well”.
Σίμος Κοκαβέσης: Θα αφιέρωνα στον Ζωρζ το «Red house», στους Vavoura Band το «Shaking all over» και στους Blues Wire το «Bluest Blues».

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Ηλίας Ζάικος: Υπάρχει ένα έτοιμο πρότζεκτ εδώ και λίγο καιρό που μου αρέσει πολύ η ιδέα να το κυκλοφορήσουμε, το ονομάζω The Rehearshals και πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό που δηλώνει το όνομα του: πρόβες της μπάντας, χωρίς διορθώσεις και φτιασιδώματα, ιδέες που εξελίσσονται, ωμό και αληθινό όπως οι ζωές μας. Εύχομαι να το καταφέρουμε σύντομα.
Ζωρζ Πιλαλί: Παραμένω αναποφάσιστος ως και την σήμερον το είδος ορχήσεως που θα λάβει χώραν την παρούσαν ημέραν.
Τζώνυ Βαβούρας: Μέσα στο 2017 θα κυκλοφορήσουμε τρία άλμπουμ σε βινύλιο, με αφορμή τα 40 μας χρόνια. Μαζί και μια περιοδεία για την υποστήριξη των δίσκων.
Σίμος Κοκαβέσης: Αυτόν τον καιρό είμαστε στο στούντιο και τελειώνουμε την καινούργια μας δουλειά, καθώς και το πρώτο μας βίντεο κλιπ. Αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουμε να προωθούμε τα τραγούδια μας -καλά οργανωμένοι- την επόμενη σεζόν.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Σαλασίδης, Θάνος Αθανασίου, Emanon Seirios

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here