iplusradio – Ποιοι είμαστε & η νομική μας θέση

 Η νομική μας θέση

Η μουσική συλλογή στην οποία αναφερόμαστε, δεν είναι χωρίς πνευματικά δικαιώματα. Απλά, η εταιρία μας έχει αποκτήσει απ’ ευθείας από τους δημιουργούς, τους καλλιτέχνες και τους παραγωγούς, το δικαίωμα να αναπαράγει τα έργα αυτά, ειδικά στους πελάτες της και σε συγκεκριμένα καταστήματα, στα δικά σας καταστήματα! (Royalty-Inclusive μουσική υπηρεσία).

To iplusradio αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης μουσικού ρεπερτορίου (εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο) στον κόσμο – την audiosparx – με συνεργάτες, όπως: Sony, CNN, Google, IBM. intercontinental, Pizza Hut, Κωτσόβολος, Nestle, McDonald’s και άλλους. Δείτε εδώ.

Πρόκειται για μουσική βιβλιοθήκη, η οποία αποτελείται από σχεδόν μισό εκατομμύριο (477.000) τραγούδια, με πλήρη φωνητικά και ενορχήστρωση, όχι δηλαδή από πανομοιότυπα instrumentals, χωρίς καλλιτεχνική αξία που παρέχουν κάποιοι άλλοι. Χωρίζονται δε σε 220 θεματικούς σταθμούς ώστε να επιλέγετε τη μουσική που ταιριάζει σε κάθε χώρο.

Στην ιστοσελίδα μας, θα βρείτε όλους τους καλλιτέχνες που έχουν αναθέσει σε εμάς την εκπροσώπησή τους, με το όνομά τους και τα εξώφυλλα των δίσκων τους.

Ρητώς δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν την εκπροσώπησή τους από οποιοδήποτε Ευρωπαϊκό ΟΣΔ (OPT – OUT). Όλα τα τραγούδια μας δεν υποχρεούνται στην υποχρεωτική συλλογική διαχείριση, καθώς διέπονται από το Αμερικάνικο δίκαιο και την αποκλειστική εξουσιοδότηση που παρέχεται στην audiosparx.

Η άποψη ότι “το δικαίωμα εύλογης αμοιβής είναι σύμφωνα με τον νόμο, ανεκχώρητο.” δεν ισχύει στην Αμερική και δεν μπορεί το Ελληνικό δίκαιο να το επιβάλει στους Αμερικανούς δικαιούχους.

Με απλά λόγια έχουν αφαιρεθεί από τους ίδιους τους δικαιούχους το δικαίωμα εκπροσώπησης τους από την ΑΕΠΙ και τον GEA. 

Σύμφωνα με το Direct Licensing, η iplusradio μέσω της audiosparx, έχει αποκτήσει, από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, το δικαίωμα να χορηγεί άδειες χρήσης της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης, σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία εξαιρούνται (opt – out) από τη δικαιοδοσία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΑΕΠΙ – GEA).

Το iplusradio,  δεν είναι ούτε Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης, ούτε Ανεξάρτητη Οντότητα Διαχείρισης, αλλά απλός δικαιούχος δικαιωμάτων από εκδότες, παραγωγούς και ερμηνευτές και παρέχει την άδεια  αναπαραγωγής και στη συνέχεια δημόσιας εκτέλεσης χωρίς να εισπράττει την εύλογη αμοιβή του άρθρου 49 αλλά την αμοιβή του για την παρεχόμενη άδεια και μόνο, ενώ εγγυάται ταυτόχρονα ότι ούτε και οι παραγωγοί (η audiosparx και οι δικαιοπάροχοί της) θα ασκήσουν το σχετικό δικαίωμα μέσω των υφισταμένων σήμερα ΟΣΔ για όσο διάστημα διαρκεί η άδειά της στους πελάτες της (η άδεια δηλαδή που σας δίνει η iplusradio και σας απαλλάσσει από την υποχρέωση καταβολής δικαιωμάτων δημόσιας εκτέλεσης).

Το πιστοποιητικό που παρέχουμε είναι online στη διάθεση του χρήστη και δεν είναι απλώς μία βεβαίωση άνευ ουσίας που τυπώνουν κάποιοι άλλοι (…) αλλά περιέχει την νομική μας θέση, την άδεια δημόσιας εκτέλεσης, την σχέση που έχουμε με αυτούς που εκπροσωπούμε, αλλά και την ρητή εξαίρεση εκπροσώπησης (opt-out) από τους ΟΣΔ. 

Άλλωστε, σύμφωνα και με την πρόσφατη γνωμοδότηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ): (Δελτίο τύπου 12 Σεπτεμβρίου 2017)

«…Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει να μην χρησιμοποιεί στο κατάστημά του εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο (δηλαδή ρεπερτόριο που δεν εκπροσωπείται από τους παραπάνω ΟΣΔ τα δικαιώματα του οποίου τους έχουν ανατεθεί είτε απευθείας από τους δικαιούχους είτε βάσει συμβάσεων αμοιβαιότητας με άλλους ΟΣΔ του εξωτερικού).

Στην περίπτωση αυτή ο χρήστης θα πρέπει να μην εκτελεί κανένα μουσικό έργο που ανήκει στο ρεπερτόριο ΟΣΔ είτε μέσω στερεοφωνικής εγκατάστασης ή από το διαδίκτυο είτε μέσω τηλεόρασης ή ραδιοφωνικής εγκατάστασης που έχει στο κατάστημά του.

Το κατά πόσο ένας καταστηματάρχης εκτελεί ή όχι εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο είναι ζήτημα πραγματικό και δεν προκύπτει από την επίδειξη (μόνον) βεβαιώσεων ή άλλων εγγράφων από εταιρείες ή άλλους φορείς που παρέχουν μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο»

Με άλλα λόγια, οι χρήστες, εσείς δηλαδή οι επιχειρηματίες, έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιείτε μη εκπροσωπούμενο ρεπερτόριο, αρκεί να χρησιμοποιείτε μόνο τέτοιο ρεπερτόριο και σε πιθανό έλεγχο να μην αποδειχθεί ότι έχετε παραβεί αυτή την υποχρέωση.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, η χρήση είναι ζήτημα πραγματικό και εάν έχετε αγοράσει συνδρομή  από την iplusradio και παίζετε άλλη μουσική, θα υποστείτε νομικές και ποινικές κυρώσεις.

Η audiosparx είναι η μόνη εταιρία που έχει αναρτήσει όλους αυτούς που εκπροσωπεί και όχι μερικούς και ενδεικτικά, που ακόμα και οι παραπάνω οργανισμοί δεν αναγράφουν αλλά απλώς,  περιγράφουν.

Η χρήση του ρεπερτορίου μας από μέρους σας καταγράφεται διαρκώς όλες τις ώρες και όλο το χρόνο που διαρκεί η συνδρομή σας. Μπορείτε να ανατρέξετε και να αναζητήσετε το ιστορικό χρήσης στην διαδρομή: ACOUNT – PLAY HISTORY DETAIL REPORT. Με τον τρόπο αυτό, αποδίδονται τα δικαιώματα στοχευμένα, δηλαδή μόνο στους καλλιτέχνες των οποίων τα τραγούδια ΕΣΕΙΣ επιλέξατε να παίξετε στο κατάστημά σας και σε κανέναν άλλο.

Με τη χρήση της ιστοσελίδας μας, είστε βέβαιοι ότι είστε νόμιμοι και ασφαλείς, ότι απολαμβάνετε την καλύτερη μουσική με ενσωματωμένα δικαιώματα, ότι θα μπορείτε ελεύθερα και δωρεάν να ανεβάζετε το διαφημιστικό σας πρόγραμμα και να αξιοποιείτε το μέσο αυτό προς όφελός σας και βέβαια, ότι αποδίδετε μια δίκαιη και λογική αμοιβή, απ’ ευθείας σε νέους καλλιτέχνες- δημιουργούς, παρακάμπτοντας τεράστιους γραφειοκρατικούς, κοστοβόρους οργανισμούς, οι οποίοι αποδίδουν τελικά αποδίδουν ένα μικρό ποσοστό των χρημάτων σας, με τρόπο αυθαίρετο και αδιαφανή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ