Η καταπληκτική απάντηση ξενοδόχου στον τρόπο που αποδίδει τα συγγενικά δικαιώματα ο GEA.

GEA = GRAMMO (δισκογραφικές εταιρίες) ΕΡΑΤΩ (ερμηνευτές) ΑΠΟΛΛΩΝ (μουσικοί)

Πολλοί ασχολήθηκαν με την ΑΕΠΙ και τα λεφτά που έφαγε η διοίκηση στους δικαιούχους δημιουργούς και τα οποία τα μάζεψε από την δημόσια εκτέλεση που προχωρούν ραδιοφωνικοί σταθμοί, μαγαζιά εστίασης και ψυχαγωγίας, ξενοδοχεία αλλά και από την ίδια την ΕΡΤ που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες.

Ήρθε και η ώρα του GEA…

Στο απυρόβλητο έχει μείνει ο GEA, ένας Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) όπως η ΑΕΠΙ. Αν και διατείνεται ότι η διαφορά του με την ΑΕΠΙ είναι ότι είναι μεν ΟΣΔ, αλλά δεν είναι κερδοσκοπικός όπως η ΑΕΠΙ ΑΕ και ότι τα χρήματα που μαζεύει τα αποδίδει στους δίκαια… στους δικαιούχους.

Εκτός φυσικά των μεγάλων μισθών που απολαμβάνουν τα μεγαλοστελέχη του και αποτελούν μέρος των εξόδων διαχείρισης…

Πως όμως απονέμονται τα δικαιώματα, δηλαδή τα χρήματα που εισπράττει?

Σύμφωνα με τον νόμο (4481/2017, άρθρο 21) ο κάθε χρήστης είναι υποχρεωμένος να παραδίδει στον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε εξαμήνου, εκτός εάν άλλως έχει συμφωνηθεί (συνήθως κάθε χρόνο), καταλόγους των έργων που έχει χρησιμοποιήσει ή εκτελέσει δημόσια ή παρουσιάσει στο κοινό το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο…

Για το σκοπό αυτό μάλιστα. ο GEA εκσυγχρονίστηκε και ανέβασε στην ιστοσελίδα του, μία φόρμα με σκοπό όπως λέει …

Αρκούν 10 τραγούδια να συμπληρωθούν για ένα έτος και έτσι θα αποδοθούν τα δικαιώματα στους δικαιούχους…

Ποιον δουλεύουν ??? 

«Για την ορθή και δίκαιη διανομή των συλλεχθέντων αμοιβών από τους 3 Οργανισμούς (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) προς τα µέλη τους, ο GEA συλλέγει έντυπο με το ρεπερτόριο που χρησιμοποιεί η επιχείρηση, κατ’έτος.

Η επιχείρηση δηλαδή, οφείλει βάσει του νόμου, να αποστείλει κατάλογο με τα τραγούδια (τίτλος, album, καλλιτέχνης) ή τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ή τους τηλεοπτικούς σταθμούς ή τo webradio που έχουν χρησιμοποιηθεί στους χώρους της. Με αυτόν τον τρόπο, η διανομή της εύλογης αμοιβής στους δικαιούχους βασίζεται στους καταλόγους αυτούς και γίνεται με τον πιο ορθό και δίκαιο τρόπο…»

Και εδώ γελάτε.

Ζητά να γράψουν οι χρήστες Όνομα Τραγουδιστή – Δίσκος – Τίτλος Τραγουδιού – και Δισκογραφική…για το προηγούμενο εξάμηνο… και έτσι θα αποδώσουν τα λεφτά που θα εισπράξουν….αναλογικά.

Ποιος από όλους εσάς που διαβάζετε αυτές τις σειρές πιστεύει πως θα συνταχτούν στα συνήθη μπακαλόχαρτα που κυκλοφορεί ο GEA, όλοι οι καλλιτέχνες, και τα τραγούδια και οι δίσκοι και … η δισκογραφική εταιρεία?

Είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς πως θα θυμάται ο χρήστης πριν από 180 ημέρες τι έπαιζε στις 8 το πρωϊ, στις 9, στις 9 και πέντε….

Έτσι λοιπόν ο GEA πληρώνει και τους δικαιούχους…

Φοβερή είναι η επιστολή απάντηση που έστειλε ένας ξενοδόχος στις απαιτήσεις του GEA όπου του ζητούσε να καταβάλει τις αμοιβές τετραετίας..

– GEA  «… Προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί ορθά η διαδικασία αδειοδότησης είναι να μας αποστείλετε ηλεκτρονικά playlist της μουσικής που χρησιμοποιήθηκε κατ’ έτος σύμβασης (επισυνάπτεται έντυπο) συμπληρωμένο με tracks/ραδιοφωνικούς/τηλεοπτικούς σταθμούς ή/και διαδικτυακά ραδιόφωνα. H playlist (σε μορφή xls[x]- doc[x]) χρειάζεται να μας παραδίδεται υπογεγραμμένη και με τη σφραγίδα της επιχείρησής σας, με αυτό τον τρόπο συντελείτε στη σωστή διανομή των δικαιωμάτων….»

– ΞΕΝ. «…επαφίεστε απολυτά και μόνο στην ειλικρινή μας φύση και στην απίστευτα καλή μας μνήμη, (ένα ακόμη χαρακτηριστικό που εμείς οι ξενοδόχοι πρέπει να μοιραζόμαστε με τον ελέφαντα για να αντέχουμε να επιχειρούμε σε αυτή την χώρα – το άλλο χαρακτηριστικό φυσικά είναι η “παχυδερμία”!)

Για όνομα του γραφειοκρατικού παραλογισμού, δεν έχετε καν την δυνατότητα να ελέγχετε την ειλικρίνεια των απαντήσεων, όσων συνάδελφων δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν με την ζωή τους κι ασχοληθούν σοβαρά με αυτό που τους ζητάτε.

Κι αν δηλαδή συνεννοηθούμε μεταξύ μας οι συνάδερφοι ξενοδόχοι και πούμε, έτσι για αστείο, ότι “γουστάρουμε” τον Παντελίδη (…) και παίζουμε μόνο αυτόν 24/7, θα στείλετε όλα τα χρήματα μας στους “καλλιτέχνες” της ορχήστρας του!…»

και συνεχίζει…

«…Αμέσως μόλις λάβω ικανοποιητικές απαντήσεις και διαβεβαιώσεις στα παραπάνω, είμαι φυσικά διατεθειμένος να πληρώσω το ποσό που μου αναλογεί.

Όχι όμως πριν μου απαντήσει γραπτώς, υπογεγραμμένα και με “σφραγίδα της επιχείρησης” ο διευθυντής του οργανισμού σας, με κάθε ειλικρινά τι έτρωγε για δείπνο την Δευτέρα 16 Ιανουάριου 2012 και τι για μεσημεριανό την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013!»
Με εκτίμηση Χρήστος Μάρτζος

Τώρα εμείς θα φανταστούμε ότι για το τυπικό υπάρχουν λίστες, αλλά μήπως συμπληρώνονται εκ των υστέρων με αυτούς που θέλουν κάποιοι να προωθήσουν?  Το δικαίωμα μας το δίνει η διαδικασία που ακολουθούν.

Φουκαράδες μικροί καλλιτέχνες και μουσικοί που δεν είστε στο τοπ των επιλογών των λιστών.

Λύστε το πρόβλημα ΑΕΠΙ & GEA.

Η Google, το cnn, η Disney, η Apple, ο Κωτσόβολος, η Pizza Hut, η Sony, η ΝΙΚΕ, η NESTLE είναι μερικοί από τους χρήστες μουσικής που δεν αποδίδουν δικαιώματα σε κάθε ΑΕΠΙ και σε κάθε GEA. Δείτε πως 

Χριστίνα Δημητρίου