Ασφαλιστικά μέτρα για μουσική στα καταστήματα εστίασης των Ιωαννίνων

Σε ασφαλιστικά μέτρα προχώρησε ο GEA σε δεκάδες καταστήματα στην πόλη των Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ΕΕ, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση μουσικής οφείλουν να εφοδιάζονται με άδεια από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης (ΟΣΔ) πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Στην χώρα μας τα πνευματικά δικαιώματα προστατεύουν δύο Οργανισμοί. Η υπό κρατικό έλεγχο ΕΥΕΔ, ως έκτακτη υπηρεσία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μετά από την κατάρρευση της ΑΕΠΙ και η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, τον ισχυρότερο πλέον οργανισμό στην Ελλάδα, αφού κατέχει την συντριπτική πλειοψηφία του ξένου ρεπερτορίου.

Για τα συγγενικά δικαιώματα (εταιρείες ηχογράφησης, τραγουδιστές και μουσικοί), ο μοναδικός ΟΣΔ στην χώρα μας είναι ο GEA.

Σε περίπτωση κάποιος επαγγελματίας αρνηθεί να πληρώσει την εύλογη αμοιβή, όπως προβλέπεται στο α.49, του Νόμου 2121/1993, τότε ακολουθεί την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και σχεδόν πάντα καταδικάζει τους επιχειρηματίες.

Ο GEA διαχειρίζεται σχεδόν όλα τα τραγούδια (ξένα και Ελληνικά) καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση και μόνο από οργανισμούς.

Αν και στην χώρα μας δραστηριοποιούνται εταιρείες που προσφέρουν “μουσική χωρίς δικαιώματα”, η νομοθεσία, η νομολογία και ο GEA, αμφισβητούν την μουσική τους καθώς όπως προείπαμε υπάρχει υποχρεωτική συλλογική διαχείριση και μόνο από οργανισμούς.

Εναλλακτική λύση

Η μόνη εταιρεία που μπορεί να προσφέρει ασφαλή λύση είναι η αμερικανική εταιρεία AudioSparx η οποία είναι εταιρεία διαχείρισης σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο. Η μουσική που προσφέρει έχει “ενσωματωμένα δικαιώματα”, καθώς εισπράττει από τις συνδρομές και αποδίδει στους δικαιούχους που έχει συμβόλαια.

Με την χρήση της μουσικής από την AudioSparx, οι επαγγελματίες απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αμοιβών και στους τρεις Ελληνικούς οργανισμούς.

Περισσότερα για την AudioSparx μπορείτε να δείτε εδώ

 

Δείτε ακόμα:

Το πολυβραβευμένο σποτ του ΕΟΤ, «Greece: 365 – Day Destination», αναδείχθηκε ανάμεσα σε 29 υποψηφιότητες ως η καλύτερη τουριστική ταινία του κόσμου για το 2018 και κατέλαβε την 1η θέση στις προτιμήσεις του κοινού σε 136 χώρες, με σχεδόν διπλάσιους ψήφους από την αμέσως επόμενη υποψηφιότητα. Συγκεκριμένα κατέκτησε το κορυφαίο βραβείο «People´s Choice Award World´s Best Tourism Film 2018» της CIFFT (International Committee of Tourism Film Festivals).